Wat is een armamputatie?
Een armamputatie is met een operatie verwijderen van (een deel van) een arm. Een ongeluk, een ontsteking of kanker kan een reden zijn voor het uitvoeren van een armamputatie.
Wat zijn de gevolgen van een amputatie van een arm of hand?
Je kunt lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Normale dagelijkse activiteiten kosten meer tijd en moeite zoals wassen en aankleden, naar het toilet gaan, schrijven, eten koken, sporten, werken en naar school gaan. Soms is er pijn in het geamputeerde gedeelte van de arm. Dit heet fantoompijn. Je kunt ook pijn hebben in het overgebleven gedeelte van de arm. Dit heet stomppijn. Je kunt ook klachten hebben doordat jij je rug of je andere arm overbelast. Een amputatie kan zorgen voor emotionele problemen zoals verdrietige of sombere gevoelens. Je kunt herbelevingen hebben. Daarbij komen nare beelden of geluiden van het ongeluk steeds maar weer in je gedachten of dromen terug zonder dat je dat wilt. Ook de manier waarop je naar jezelf kijkt, verandert vaak. Wat vind en voel je? Hoe ga je om met de reacties uit jouw omgeving?
Waar kun je bij revalideren?
Het hangt af jouw situatie en leeftijd waar je een behandeling krijgt. Dat kan op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.
Wij zijn samen met ForMotion Orthopedie het expertisecentrum armprothesiologie
Voor volwassenen met een armamputatie of aanlegstoornis zijn wij het expertisecentrum in de regio Zwolle.
Wil je een armprothese gebruiken?
Dan kijk je samen met jouw behandelaren en de orthopedisch instrumentmaker of een prothese en/of hulpmiddel handig voor jou is. Dit hangt af van jouw situatie en wensen. Kies je voor een prothese? Dan stuur je een aanvraag naar jouw zorgverzekeraar. Na goedkeuring van jouw aanvraag, meet de orthopedisch instrumentmaker de prothese aan. Zodra deze klaar is en goed past, ga je oefeningen doen met de ergotherapeut.
Kinderen en jongeren kunnen terecht bij het AA-team
Dit team is gespecialiseerd in revalidatie voor kinderen en jongeren met een beperking in arm of hand. AA staat voor ArmAfwijking. De behandelaren uit dit team hebben aandacht voor de verschillende thema's die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Ook ouders krijgen voorlichting, tips en adviezen. Het team organiseert 2 keer per jaar een spelmiddag voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun ouders. Doel van deze middag is dat de kinderen en hun ouders elkaar (beter) leren kennen en ervaringen met elkaar delen.