Wat is DCD?
DCD is een afkorting van Developmental Coordination Disorder. Dit is een Engelse term. Kinderen met DCD hebben moeite met hun bewegingen. Het is voor hen moeilijk om de bewegingen goed op elkaar aan te passen en te coördineren. Kinderen met DCD zijn vaak onhandig en houterig in hun bewegingen.
Wat zijn de gevolgen van DCD?
Problemen die bij DCD kunnen voorkomen zijn: moeite met rennen, klimmen, fietsen, zwemmen, balsporten, schrijven, knippen, aan- en uitkleden, tandenpoetsen, veters strikken en bestek gebruiken. Dit kan emotionele gevolgen hebben zoals weinig zelfvertrouwen en faalangst. Daarnaast kunnen kinderen moeite hebben met plannen en organiseren. DCD komt vaak voor in combinatie met AD(H)D, dyslexie, autisme of andere leerproblemen.
Voorbeeld:
Koen is 9 jaar en zit in groep 6 van een gewone basisschool. Sinds een aantal maanden gaat het niet zo goed met Koen. Hij heeft veel moeite met netjes schrijven en het vertellen van een logisch verhaal. In de gymles gebeuren vaak ongelukjes waar hij niets aan kan doen. Koen voelt zich anders dan leeftijdsgenootjes en heeft weinig zelfvertrouwen. Soms wordt hij boos omdat hij zich niet begrepen voelt.
Waar kun je revalideren?
Het hangt af van jouw situatie en leeftijd waar je een behandeling krijgt. Dat kan op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.
Onderzoek impact DCD op kinderen en hun gezin
De Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit doen een onderzoek naar de impact (invloed) van Developmental Coordination Disorder (DCD) op kinderen en hun gezin. Vanuit het DCD-team en de onderzoekscommissie bij Vogellanden ondersteunen wij dit onderzoek. Heb je een kind tussen de 4 en 18 jaar met aanhoudende (blijvende) bewegingsproblemen? En hebben deze geen relatie met andere (motorische) aandoeningen, zoals cerebrale parese of een spierziekte? Vul dan de vragenlijst in. Is er (nog) geen DCD-diagnose, maar zijn er wel problemen in de motorische ontwikkeling? Ook dan mag je de vragenlijst invullen.