Wat is een niet-aangeboren hersenletsel?
Bij de geboorte of kort na de geboorte was er nog geen beschadiging aan de hersenen. Het hersenletsel is later ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk (traumatisch hersenletsel), beroerte (CVA), hersentumor, hersenvliesontsteking of een ziekte zoals MS of Parkinson.
Wat zijn de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel?
Een niet-aangeboren hersenletsel kan lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Sommige gevolgen kun je direct zien, bijvoorbeeld een verlamming of het moeilijk kunnen bewegen van een been of arm. Je kunt problemen krijgen met activiteiten zoals staan, lopen, praten, wassen en aankleden. Naast lichamelijke klachten leidt hersenletsel vaak tot klachten op het gebied van denken, emoties en gedrag. Je kunt bijvoorbeeld vergeetachtig, prikkelbaar, vermoeid en passief zijn. Ook kun je vaak misverstanden hebben. Dit zijn de onzichtbare gevolgen van hersenletsel.
Waar kun je bij ons terecht?
Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.
Jouw familie en vrienden betrekken we graag bij jouw behandeling
Hersenletsel heb je niet alleen. Het is belangrijk dat je hulp krijgt van mensen in jouw omgeving. Ze kunnen een grote steun zijn. Maar ook zij ervaren de gevolgen van jouw hersenletsel. Hebben zij behoefte aan extra ondersteuning? Geef dit aan bij jouw behandelaren.