Niet-aangeboren hersenletsel

Voorlezen
Jongen met een niet-aangeboren hersenletsel heeft zijn hand aan zijn gezicht

Revalidatie bij niet-aangeboren hersenletsel

Een niet-aangeboren hersenletsel kan grote gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren van Vogellanden staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio van Zwolle.  

Wat is een niet-aangeboren hersenletsel?

Bij de geboorte of kort na de geboorte was er nog geen beschadiging aan de hersenen. Het hersenletsel is later ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk (traumatisch hersenletsel), beroerte (CVA), hersentumor, hersenvliesontsteking of een ziekte zoals MS of Parkinson.  

Wat zijn de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel?

Een niet-aangeboren hersenletsel kan lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Sommige gevolgen kun je direct zien, bijvoorbeeld een verlamming of het moeilijk kunnen bewegen van een been of arm. Je kunt problemen krijgen met activiteiten zoals staan, lopen, praten, wassen en aankleden. Naast lichamelijke klachten leidt hersenletsel vaak tot klachten op het gebied van denken, emoties en gedrag. Je kunt bijvoorbeeld vergeetachtig, prikkelbaar, vermoeid en passief zijn. Ook kun je vaak misverstanden hebben. Dit zijn de onzichtbare gevolgen van hersenletsel

Waar kun je bij ons terecht? 

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Tiener in gesprek met revalidatiearts

Jouw behandeling bij Vogellanden

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Ben je een kind?
Dan kom je samen met jouw ouders of verzorgers naar Vogellanden. We kijken samen met jou en jouw ouders of verzorgers waar jij behoefte aan hebt.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals emoties en gedrag, denken en geheugen, praten en begrijpen, bewegen en sporten. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Jouw familie en vrienden betrekken we graag bij jouw behandeling

Hersenletsel heb je niet alleen. Het is belangrijk dat je hulp krijgt van mensen in jouw omgeving. Ze kunnen een grote steun zijn. Maar ook zij ervaren de gevolgen van jouw hersenletsel. Hebben zij behoefte aan extra ondersteuning? Geef dit aan bij jouw behandelaren.

 

kind dat ligt op een kussen

Kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel

De hersenen van kinderen en jongeren zijn nog niet volgroeid. Als een kind op jonge leeftijd hersenletsel krijgt, kan dat invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen in de jaren daarna. Kinderen kunnen nieuwe klachten krijgen als ze ouder worden en andere dingen moeten doen of leren. Een goede behandeling van kinderen met hersenletsel is belangrijk. Het kan problemen in de toekomst verminderen of zelfs helemaal voorkomen.  

 

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

  • A. Wensink - Boonstra

    Revalidatiearts
    Volwassenen
    BIG code: 29049115001
    Pasfoto Revalidatiearts A. Wensink - Boonstra
  • M. Hoonhorst

    Revalidatiearts
    Volwassenen
    BIG code: 49045890501
    Pasfoto Revalidatiearts M. Hoonhorst
  • M. Feldmann - Bakema

    Revalidatiearts
    Volwassenen
    BIG code: 99055069701
    Pasfoto Revalidatiearts M. Feldmann - Bakema
  • M. Kooijman

    Revalidatiearts
    Kinderen en jongeren, 6-18 jaar
    BIG code: 49050900401
    Pasfoto Revalidatiearts Kinderen En Jongeren M. Kooijman

Verhaal Niet-aangeboren hersenletsel